2008 metų Lietuvos pilietinės galios indekso pristatymas

  • sausio 9, 2009
  • Uncategorized

Pilietinės visuomenės institutas 2009 m. sausio 19 d. Atviros Lietuvos fondo konferencijų salėje pristatė 2008 metų Lietuvos pilietinės galios indeksą.

2007 metais pirmą kartą buvo nustatytas ir paskelbtas Lietuvos pilietinės galios indeksas – 32,7 balo iš 100 galimų. Indekso paskirtis – nustatyti, kaip kinta Lietuvos visuomenės domėjimasis viešaisiais reikalais, pilietinis dalyvavimas, požiūris į turimas pilietines galias.

2008 metais Pilietinės visuomenės instituto dar kartą atliktas Pilietinės galios indekso tyrimas atsako į klausimą, ar per šiuos metus pakito Lietuvos gyventojų pilietinė galia:
• ar Lietuvos gyventojai šiais metais aktyviau dalyvavo įvairiose pilietinėse veiklose?
• ar keitėsi jų požiūris į eilinių piliečių ir visuomeninių organizacijų galią paveikti svarbius visai visuomenei ar atskiroms jos grupėms sprendimus?
• kaip vertino šiais metais gyventojai pavojų nukentėti dėl dalyvavimo pilietinėse veiklose?
• kurios visuomeninės grupės turi daugiau, o kurios mažiau pilietinės galios?

Skirtingai nei ankstesnis, 2008 metų tyrimas apėmė ne tik visos Lietuvos visuomenės, bet ir šalies mokytojų pilietinės galios vertinimą. Lyginamoji analizė atskleidžia itin didelius mokytojų ir visos visuomenės pilietinės galios skirtumus.

Šių metų Lietuvos pilietinės galios indeksą pristatė Pilietinės visuomenės instituto ekspertai – dr. Mindaugas Degutis, dr. Ainė Ramonaitė ir dr. Rūta Žiliukaitė.

Trumpą tyrimo rezultatų apibendrinimą ir pristatymo skaidres galite rasti čia.

Reprezentatyvias Lietuvos gyventojų ir mokytojų apklausas, kuriomis remiasi pilietinės galios indekso skaičiavimas, 2008 m. lapkritį ir gruodį atliko „TNS Gallup“.

Šio indekso tyrimą parėmė Švietimo ir mokslo ministerija, įgyvendindama Ilgalaikę pilietinio ir tautinio ugdymo programą.